Om at kunne sige nej, selvom du får dårlig samvittighed
Har du svært ved at sige nej uden at få dårlig samvittighed? Hvis du er pleaser, får du hurtigt dårlig samvittighed, når du vælger dig selv til. Læs om Katja og få tips til at få styr på din dårlige samvittighed.
Katja var gift i mange år med en mand, der fik lov til at bestemme det meste. Han bestemte, hvem de skulle se sammen i deres fritid, hvor de holdt ferie, hvad de skulle spise osv. I starten af deres forhold syntes hun, at det var dejligt, at han tog styringen. Det var hun vant til hjemmefra. Her bestemte hendes mor stort set alt og var meget kontrollerende. Efterhånden plagede det hende, at han bestemte så meget. Men hun vidste ikke, hvad hun skulle gøre ved det, for når hun tog emnet op, blev manden vred og ville ikke lytte.Da Katjas mand fandt en anden kvinde, som han valgte at leve sammen med, blev livet meget svært for hende. Dels var hun nede i et sort hul, for hun holdt meget af sin mand og sørgede over, at deres lange ægteskab var slut. Dels havde hun svært ved at finde ud af, hvad hun ville med sit liv. Alene dagligdags beslutninger var svære. Hun følte sig tom indeni og kunne slet ikke mærke sig selv. Hun begyndte at gå i terapi, for at finde ud af hvad der var vigtigt for hende. Hun ønskede inderligt at lære sig selv bedre at kende, for hun følte, at hun havde mistet sig selv.
Det blev et forløb, hvor vi fik klarlagt årsagen til Katjas pleaser adfærd, og hvor vi sammen arbejdede på, at Katja skulle leve mere ud fra sig selv. Men for at kunne det var hun nødt til at vide, hvad hun ville og ikke ville. Og det krævede, at Katja begyndte at leve med en anden bevidsthed – en bevidsthed om at hun selv havde ret til at vælge til og fra. Det var slut med at overlade styringen til andre. Hun skulle øve sig i at mærke sig selv.
Sideløbende med terapien gik Katja til yoga, lærte at meditere og afprøvede forskellige fritidsaktiviteter, for at finde ud af hvad hun kunne lide. Langsomt blev hun mere og mere klar på, hvad der bragte hende behag, og hvad der bragte hende ubehag. Hun skrev om det i den dagbog, jeg udleverede til hende i starten af terapien. Katja var ikke særlig god til at skrive, men som jeg sagde til hende, var det slet ikke af betydning, for formålet med at skrive er at blive klogere på sig selv. Jeg lavede skriveøvelser til Katja, som gav hende nye indsigter. Hun fik også skriveøvelser, som holdt hende på sporet af at bestemme over sit eget liv. Katja lærte at tage større hensyn til sig selv uden at afskrive hensynet til andre.
Jeg har erfaring for, at terapi virker endnu bedre, når man også bruger skriveterapi, hvor man laver skriveøvelser mellem de gange, man er i samtaleterapi.
Hvad gør man ved dårlig samvittighed?
I terapien talte vi om Katjas dårlige samvittighed, som dukkede op, stort set hver gang hun kunne mærke, at hun havde lyst til at sige nej til forslag om at lave noget sammen med sine venner eller sin familie. Den dårlige samvittighed afholdt hende fra at følge sit hjerte og gøre, som hun havde lyst til. Hun deltog i mange arrangementer, som hun ikke havde lyst til – kun for at slippe for den dårlige samvittighed.
Det er helt normalt at få dårlig samvittighed, når man vælger sig selv til. Men det betyder ikke, at man skal lade sig styre af dårlig samvittighed. Den dårlige samvittighed kan blandt andet komme af, at andre har fortalt én, at man er en egoist, når man siger nej til noget, eller de har på anden måde signaleret, at de ikke synes, at man er okay, hvis man siger nej.
Dårlig samvittighed og pleaser adfærd hænger sammen. Typisk går det langt tilbage i livet, hvor man lidt forenklet sagt har lært, at man kun får kærlighed og positiv opmærksomhed, hvis man lever op til andres forventninger. Så man gør, hvad man kan for at leve op til andres forventninger, og det sker på bekostning af én selv. Når andre har sået den dårlige samvittighed i én tidligt i livet, har den slået rødder, som er svære at hive op.
Det bedste, du kan gøre, når du får dårlig samvittighed, er at registrere, at det er sådan, du har det. Læg mærke til, hvad du tænker, der giver dig dårlig samvittighed. Læg mærke til, hvad du føler. Måske oplever du en tristhed og en tyngde i kroppen, samtidig med at du i tankerne er splittet. Skal du sige ja tak, eller skal du sige nej tak?
Nogle gange kan man komme til at tænke så meget, at man udmatter sig selv og alligevel ender med at gøre det, andre forventer af én for at slippe af med ubehaget. Så læg mærke til, når du er på vej ind i en ond spiral af dårlig samvittighed. Når tankerne dukker op, så fører du din opmærksomhed ned i kroppen. Mærk den dårlige samvittighed i kroppen og sig til dig selv, at du gerne må have dårlig samvittighed, og at den er en gammel vane for dig, men at du nu vælger at gøre noget nyt – nemlig at lytte til dit eget behov, og at du vælger at gøre, som du selv vil.
Jeg plejer at sige: Anerkend det dårlige og led efter det gode. I denne sammenhæng betyder det, at du anerkender, at du har dårlig samvittighed. Den gerne må være der. Du skal ikke gøre noget for at få den til at gå væk. Men du skal handle efter dit hjerte. Så gå efter det, der er vigtigt for dig – også selvom du har dårlig samvittighed. Jo mere du øver dig i at stå ved dig selv, jo mindre vil den dårlige samvittighed fylde med tiden.
Du har fortjent at leve et godt liv! Og du har ret til selv at bestemme, hvad du fylder i dit liv.
De kærligste hilsner
Annette Aggerbeck
psykoterapeut MPF, Specialist i skriveterapi
P.S. Vil du vide mere om skriveterapi, så kan du gå ind på Skriveterapi