Skubber du dine følelser væk? Det hjælper dig ikke

Hvordan får jeg følelser til at gå væk?

Vi vil gerne slippe for de ubehagelige følelser, stoppe dem eller ændre dem. Vi vil ikke være kede af det, vi vil hellere være glade. Vi bryder os ikke at mærke angst, vi vil hellere være rolige. Men det er ikke så let at flygte for følelserne, de følger med os. Alligevel prøver vi at distrahere os selv. Vi lader være med at holde pauser i løbet af dagen, men holder os i aktivitet hele tiden. Vi ringer til vennerne, fylder kalenderen med aftaler, løber halvmaraton, tømmer en bøtte med is eller en flaske vin, drukner os i serier på Netflix…. Hvad gør du for at skubbe dine følelser væk?

 

Du kan ikke stoppe dine følelser

Følelser er, som de er. Vi oplever følelser – uanset om vi vil dem eller ej. Følelser er hverken rigtige eller forkerte. De kan være ude af proportioner i en given sammenhæng.

Jo mere du forbyder dine følelser at være der, og jo mere du kæmper for at blive af med dem – desto mere mærker du dem. Det er en af grundene til, at følelserne nogle gange kan komme ud af proportion.

Ingen mennesker kan leve uden følelser. De er uundværlige for vores evne til at overleve og for vores sociale eksistens. Når vi fx er vrede, kan vreden være udtryk for, at vi har brug for at sige fra og passe på os selv, når andre overskrider vores grænser.

Hvad vil der ske, hvis du tillader dig at være ked af det, angst eller vred?

Hvis du er bange for at drukne i følelserne, og at de tager overhånd, så kan det måske hjælpe dig at tænke på, at følelser er som små børn. De har brug for kærlig opmærksomhed.

Inviter dine følelser ‘op på skødet’ og hold om dem med kærlige ord. Sig fx til dig selv: ”Lige nu er du ked af det, og det er okay. Jeg kan godt forstå, at du har det sådan.”

 

Følelser mærkes i kroppen

Vi oplever først og fremmest følelser igennem vores krop uden for bevidsthedens rækkevidde. En følelse er oplevelsen af en bevægelse, der sker inde i kroppen. Er du ked af det, mærker du det måske som en ’klump i halsen’.

Følelser er ikke farlige – følelser er din ven. Du kan bruge dine følelser til at blive klogere på dig selv, så du kan passe på dig selv. Følelser rummer budskaber, som du kan navigere efter. Dermed ikke være sagt, at du skal nødvendigvis skal handle på alle dine følelser. Men de kan gøre dig mere bevidst om, hvad der er godt, og hvad der er skidt for dig.

Se på dine følelser som bølger på et hav. Bølger kommer og går. Det gør dine følelser også. Hvis du tillader dem at strømme igennem dig, vil bølgerne ikke blive så høje, som når du prøver at standse dem.

 

Skriv om dine følelser

Du kan øve dig i at være med dine følelser ved at skrive om dem. Husk, at ingen skal læse det, du skriver. Du behøver heller ikke være god til at skrive.

Hav fokus på, hvad du mærker i kroppen, når du skriver om, hvordan du har det. Skriv fx om klumpen i halsen, og hvordan du mærker den. Giv din krop og dine følelser opmærksomhed på skrift.

Undersøgelser viser, at det styrker dit helbred at skrive om, hvordan du har det. Så sæt ord på følelserne. At skrive om følelserne, kan hjælpe dig til at kunne tale mere åbent med andre om, hvordan du har det, fordi du får øvet dig i at sætte ord på dine følelser ved at skrive. Det er vigtigt, at du ikke går med svære følelser for dig selv, men at du får talt med mennesker, som du ved, vil vise indlevelse og forståelse.

Har du brug for hjælp til at mærke dig selv og dine følelser, så kan jeg hjælpe dig. Jeg er emotionsfokuseret psykoterapeut (har speciale i at arbejde med følelser) og specialist i skriveterapi (en form for selvterapi, hvor du arbejder med dig selv via selvudviklende skriveteknikker).

Læs mere om Emotionsfokuseret terapi

Læs mere om Skriveterapi

Har du spørgsmål, vil bestille en tid til terapi, eller er det andet, jeg kan hjælpe dig med, er du velkommen til at kontakte mig. Skriv til kontakt@skriveterapi.dk

De kærligste hilsner Annette Aggerbeck

Psykoterapeut MPF, Journalist og cand.jur.