Skriveterapi: Har du skriveblokering?

Sådan kommer du i gang med at skrive, når dagbogen samler støv

Har du svært ved at sætte dig ned og få skrevet, selvom du gerne vil?

Du glemmer at skrive, eller du udskyder det… Det føles som en skriveblokering.

Sådan hvordan får du det gjort? Det må aldrig blive en sur pligt at skrive, men noget du gør, fordi det er dit frirum og din vej til at blive gladere og få mere overskud. Skriveterapi er selvomsorg.

Det er sådan, at jo oftere du skriver, jo nemmere er det for dig at få skrevet. Og jo mere vil du få ud af det.

Du kan sammenligne det at skrive med at få bevæget sig i hverdagen. Hvis man gerne vil løbe, men ikke er vant til det og er i dårlig form, kan det være svært at komme i gang. Når først man har kastet sig ud i det, vil man opleve, at jo mere man har løbet, jo nemmere bliver det at få løbet. Man venter ikke på, at man skal få stor lyst til at løbe, men gør det bare. Det er blevet en vane, man ikke vil undvære, for man ved, hvor godt man har det bagefter.

Sådan er det også med at skrive. Når først du er fordybet i det, du skriver om, og du får nye indsigter i dig selv, kan det kun undre dig, at det tog så lang tid at finde dagbogen frem. Ligesom med at løbe, vil du opleve, at hvis du gør det regelmæssigt, træner du din bevidsthed om dig selv og din motivation til at skrive. For du har erfaring for, at det gør dig godt. Du bliver i bedre humør af at skrive og oplever større overskud bagefter.

Jeg er dårlig til at skrive!

Der kan være mange grunde til, at vi ikke får skrevet. En skriveblokering kan måske handle om, at man ikke føler sig motiveret, fordi man synes, at man er dårlig til at formulere sig. Men gennem øvelse får man nemmere ved at skrive.

En vigtig pointe er, at skriveterapi ikke handler om at være velformuleret og skrive en læseværdig tekst, men om at fortælle papiret, hvordan du har det. Dermed kan du få læsset af, få nye indsigter, få det svære bearbejdet og få det gode manifesteret, så du kan få det (endnu) bedre, end før du skrev.

Det er komplet ligegyldigt, hvordan du formulerer dig, hvordan du staver eller sætter kommaer – det er kun dig, der skal læse det, du skriver. Så skru forventningerne ned til dig selv. Giv dig selv rum til at skrive uden et formål. Stol på pennen og lad den flyde hen over papiret, som taknemmeligt tager imod hvert eneste ord fra dig.

Sæt dig ned og skriv nu, hvor du har læst denne blog. Skriv, hvad der kommer til dig. Måske kan du starte med: ”Efter at have læst denne blog synes jeg, at det at skrive er …”. Lad dig føre af din pen og tillad ordene at strømme frit. Forsøg ikke at kontrollere det. Skriv uden at gå tilbage og rette i teksten. Hold din hånd i bevægelse. Der er ikke noget, du skal opnå. Det eneste, du skal, er at skrive…

God skrivelyst!

De kærligste hilsner Annette Aggerbeck

Psykoterapeut MPF, Specialist i skriveterapi, Journalist og Cand.jur.

Har du spørgsmål, vil bestille en tid til terapi, eller er det andet, jeg kan hjælpe dig med, er du velkommen til at kontakte mig. Skriv til kontakt@skriveterapi.dk

Vil du lære at bruge Skriveterapimetoden™ på dig selv og andre?

Læs mere:

Skriveterapi for fagpersoner

Skriveterapeut uddannelsen