Overbelastet Pårørende: Sådan får du mere overskud

Er det hele ved at blive for meget for dig?

Som pårørende til en kronisk eller uhelbredeligt syg kan du føle dig ekstra belastet og mere sårbar. Mange pårørende føler sig overbelastede, stressede og magtesløse. De er udmattede, har tankemylder med bekymringer for fremtiden, angst, depression og søvnbesvær. Man kan også føle sig ensom, fordi man står alene med et stort ansvar og måske i tillæg isolerer sig. Måske er der også familiekonflikter, fordi I er uenige om, hvordan I skal forholde jer i situationen.

Det kan være svært at få ro på tankerne og følelserne, fordi nervesystemet er oppe at køre, når vi er for belastede. Måske har du svært ved at slappe af og bliver hurtigt irritabel.

 

Sæt ord på dine følelser

Hvis du kun fokuserer på at få hverdagen til at køre og ikke får talt med andre om, hvordan du har det, kan du gøre ondt værre for dig selv. Måske har du ikke nogen at tale med, som du føler forstår dig og kan støtte dig på den måde, du har behov for.

Undersøgelser viser, at vi får det bedre af at skrive om, hvordan vi har det. At få sat ord på vores følelser er vigtigt både for vores psykiske og fysiske helbred. Det har samme gode effekt at skrive om, hvordan du har det, som at tale om det. Det viser undersøgelser. Så find pen og papir frem.

 

Find ud af hvordan du kan mindske presset

Når vi ikke har det godt, fordi vi for eksempel føler os meget pressede, er kede af det eller vrede, har vi ofte ikke lyst til at mærke os selv, men forsøger at få ubehaget til at gå væk. Vi vil ikke mærke, at vi har brug for mere søvn, at vi savner kærtegn, at vi er anspændte osv. Men hvis du skal kunne passe godt på dig selv, som du er nødt til for at kunne være i stand til at blive ved med at yde omsorg, er du nødt til at mærke dig selv. Din krop afslører, hvordan du har det, og ved at lytte indad kan du intuitivt fornemme, hvad du har brug for. Ved at gå efter det, du har brug for, passer du på dig selv. Jeg vil give dig en skriveøvelse, der kan hjælpe dig med at mærke dig selv via din krop, dine følelser og tanker.

 

Skriveøvelse: Hvordan har jeg det lige nu?

Sæt dig et uforstyrret sted med lukkede øjne, begge fødder i underlaget og en rank holdning med afslappede skuldre. Start med langsomt at trække vejret ind gennem næsen og fyld lungerne. Pust langsomt ud gennem munden. Gentag tre gange. Gør herefter følgende:

 

  1. Fokus på kroppen: Sid fortsat med lukkede øjne, og mærk efter i kroppen – hvordan er der i kroppen? Er der nogle steder det spænder, snurrer, gør ondt, er varmt, koldt eller andet? Steder, der påkalder sig særlig opmærksomhed? Åbn øjnene og skriv om din kropsoplevelse. Forsøg at lade kroppen tale uden at vurdere med hovedet, hvordan noget føles. Du skal altså ikke vurdere, om du synes, at det, du mærker i kroppen, er godt eller skidt.
  2. Fokus på følelserne: Hvad føler du lige nu? Er du glad, trist, vred, frustreret, irritabel …? Skriv om dine følelser.
  3. Fokus på tankerne: Hvad tænker du lige nu? Skriv dine tanker ned.
  4. Hvad fortæller dine kropssansninger, følelser og tanker om, hvad du har behov for? Skriv om dine behov uden at censurere dig selv.
  5. Hvad kan du gøre for at få dækket dine behov? Skriv om det.
  6. Hvem kan hjælpe/støtte dig i at få dækket dine behov? Skriv om det.

 

Denne skriveøvelse er hentet fra bogen Skriveterapi for pårørende og er en af de mange øvelser i bogen, som kan hjælpe dig til mere overskud som overbelastet pårørende.

God skrivelyst!

 

Måske vil du også læse om:

Depression

Angst

 

Lyt til podcasten:

Vi er alle pårørende

 

De bedste hilsner

Annette Aggerbeck

Psykoterapeut og specialist i skriveterapi, journalist og cand.jur.