Ved at skrive før sengetid kan du få bedre nattesøvn. Skriveterapi kan hjælpe dig, hvis din hverdag som pårørende er krævende, eller du har problemer, du har svært ved at løse, der går ud over din nattesøvn. Her får du 3 skrivetips til bedre nattesøvn.
Nogle gange er vi så udmattede, at vi glæder os til at komme i seng og få sovet. Men når vi har slukket lyset, holder tanker os vågne. Måske har vi kørt os selv så hårdt, at vi er blevet overtrætte og har svært ved at finde ro. I krævende perioder af vores liv kan det i det hele taget være svært at falde i søvn. Eller vi kan vågne om natten og begynde at tænke over alt muligt, uden at kunne sove igen. Det kan være svært at parkere tankerne og give slip på vores tanker og bekymringer.
Et redskab til at få bedre nattesøvn er at bruge lidt tid på at skrive, som det sidste du gør, før du lægger dig til at sove. Jeg vil opfordre dig til at skrive i hånden og ikke på computer. Hvis du bruger en computer, vil det blå lys fra skærmen kunne forhindre dig i at sove. Skærme bør undgås tæt på sengetid. At skrive i hånden vil derimod aktivere nogle af de samme områder i hjernen, som når du mediterer. Det virker derfor beroligende at skrive i hånden. Så hav en notesbog og en pen klar på dit natbord.
3 måder at skrive dig til langt bedre nattesøvn:
1. Skriv om din dag og sov fredfyldt
Tænk tilbage på din dag. Og skriv så dit svar på spørgsmålet: Hvordan har din dag været?
Skriv både om det, der har været dårligt og godt ved din dag. Skriv om dine tanker og følelser. På den måde får du bearbejdet det svære og får øje på det gode i din dag. Ofte lader vi det dårlige ved en dag overskygge det gode.
2. Få morgendagens gøremål på papir
Hvis du har det med at ligge og tænke på, hvad du skal nå i morgen, så skriv også en to-do-liste, for så behøver du ikke ligge med hovedet fyldt af tanker om gøremål. Nu husker papiret for dig, så du kan give slip og lade dig glide ind i søvnen. Du får ro på tankerne og kan sove fredfyldt.
3. Sov godt ved at skrive om noget positivt
Når vi sover, sorterer hjernen i dagens indtryk. Vores søvn kan blive påvirket af, at vi har oplevet noget ubehageligt, før vi lagde os til at sove. Hvis du fx har set en uhyggelig film eller har haft et skænderi, kan det forhindre dig i at sove eller få dig til at sove uroligt. Derfor er det en god idé at slutte din dagbog med noget positivt, så du har en god følelse i kroppen, når du lægger dig til at sove. Det vil give dig bedre nattesøvn. Og du vil vågne op med en god følelse og god energi til dagen, som kommer.
Skriv som det sidste, du gør, før du sover, om 3 ting, du er taknemmelig for, når du tænker tilbage på dagen, som er gået.
Selvom du har haft en dårlig dag, vil der altid være noget, du kan være taknemmelig for. Alt tæller, selv de små ting. Find gerne forskellige ting, du er taknemmelig for hver aften, for hvis du skriver om det samme igen og igen, risikerer du, at du bare lirer det af uden at mærke taknemmelighed i kroppen. Og det er netop meningen med denne øvelse: Du skal kunne mærke taknemmelighed som en behagelig følelse i kroppen. En måde at mærke taknemmelighed på i kroppen er at skrive om, hvorfor de 3 ting gør dig taknemmelig.
Når du er færdig med at skrive og kan mærke en god følelse i kroppen, kan du lukke din bog og lægge dig til at sove.
Du kan finde mange flere skriveøvelser, der kan give dig glæde ved at dyrke din taknemmelighed i bogen ‘Skriveterapi for pårørende’, der udkommer omkring 1.april 2021.
Sov godt!
Kærlig hilsen Annette Aggerbeck
– psykoterapeut i Hørsholm og specialist i skriveterapi