Anerkend det svære og led efter det gode
Brug hjerneforskningen til din fordel!
Når noget er svært i dit liv, hjælper det ikke at forsøge at flygte fra det for at undgå at mærke det ubehag, det vækker. Vi kan ikke få følelser til at gå væk ved at undertrykke dem. Det skyldes blandt andet, at hjernen er indrettet sådan, at hvis vi prøver at slippe af med vores følelser og dermed arbejder imod dem, så vil hjernen fokusere på det, vi ikke vil, og det betyder, at vi paradoksalt nok styrker de følelser, vi ønsker at slippe af med.
Hjernen er formbar og forandres. Hver gang hjernen lærer noget nyt, skabes nye neuronforbindelser, der kan anses som en form for stier i hjernen. De styrkes, hvis vi bruger det, vi har lært. Omvendt svinder de ind, hvis vi ikke bruger det, vi har lært. Hjernen fungerer ud fra princippet ’Use it or loose it’.
I forhold til at ville flygte fra en følelse, der vækker ubehag, betyder det, at når vi bliver ved med at rette vores opmærksomhed mod det, vi ikke vil føle, så styrkes disse stier i hjernen. Det betyder, at du forstærker følelsen.
Når du for eksempel er vred og siger til dig selv: ”Jeg vil ikke være vred!”, så sletter hjernen ordet ’ikke’ og fokuserer kun på det meningsbærende i sætningen. Det vil sige, at den kun fokuserer på vreden.
Hjerneforskning viser, at de følelser, vi ofte oplever, bliver hyppigere.
Hvad kan du bruge den viden til?
Hvis du gerne vil være glad i stedet for at føle dig vred, hjælper du din hjerne ved at anerkende, at du er vred. At anerkende vreden vil sige, at du tillader dig selv at føle det, du føler. Når det er sagt, så skal du ikke drunkne dig i følelsen. Giv slip ved ikke at dyrke vreden. Anerkend det svære og led efter det gode.
Fokuser i stedet på at styrke andre stier i hjernen. Det kan du gøre ved at rette din opmærksomhed mod det, du gerne vil. Hvis du gerne vil være glad, kan du bevidst vælge at tænke på noget, der gør dig glad, eller gøre noget, der vækker glæde. Med andre ord: Du stimulerer en følelse af at være glad gennem dine tanker og din adfærd. Du kan ikke – stik modsat af, hvad mange tror – tvinge en følelse frem ved at bilde dig ind, at du er glad, når du ikke er det. Gør dig selv glad i stedet!
Dét, du giver opmærksomhed, skaber og styrker stier i din hjerne (skaber nye neuronforbindelser). Så ret din opmærksomhed mod dét, du gerne vil, i stedet for det, du ikke vil.
Du kan regulere dine følelser
Hvis du er i en vanskelig situation, så se på, hvordan du opfatter situationen. Dine følelser hænger nemlig sammen med, hvordan du opfatter situationen. Og din opfattelse kan ændres.
Undersøgelser viser også, at de, der har tillid til, at de kan regulere deres følelser, er bedre til det end dem, der anser følelser som ukontrollerbare.
Her er en lille skriveøvelse, hvor du arbejder med din opfattelse:
- Skriv om en situation, du opfatter som vanskelig. Skriv om, hvad du tænker og føler.
- Spørg herefter dig selv: Hvordan kan jeg opfatte situationen anderledes?
Måske kan du ved besvarelsen lade dig inspirere af disse spørgsmål:
- Er der en gave ved den?
- Hvilke værdier er i spil hos dig?
- Hvad ville dit råd være til en anden i en lignende situation?
- Hvis du skulle se lidt humoristisk på din situation, hvad kunne du så tænke om den?
- Hvilken mening kan udspringe af situationen, hvis du bevæger dig op i helikopterperspektiv?
God skrivelyst!
De bedste hilsner
Annette Aggerbeck,
Psykoterapeut og specialist i skriveterapi, journalist og cand.jur.
P.S. Har du brug for hjælp til at regulere dine følelser, er du velkommen til at kontakte mig. Jeg er specialist i følelser som emotionsfokuseret psykoterapeut. Du kan også vælge at få skriveøvelser, når du går i terapi hos mig, der kan hjælpe dig med at få det bedre.
Læs mere: